Ziarna Kenii

Ziarna Kenii

Kawa Ziarnista z krainy smaku

Poświęcimy w tym wpisie sporo uwagi bardzo ciekawej krainie, w której owoce kawy dojrzewają w doskonałych warunkach dając nam możliwość wybrania niespotykanego smaku.

Ale zacznę może od początku.

Mowa o Kenii która, dziś jest podziwiana za zdolność decydentów sprzed wielu lat, którzy potrafili w jakiś sposób przewidzieć popularność kawy po latach wielu. Potrafili też stworzyć system sprawdzania jakości oraz klasyfikacji kaw czym dali podwaliny pod dzisiejszy sukces ich plantacji.

Uprawa do Kenii dotarła około 1900 roku, wówczas Kenia była krajem miłośników herbaty, samą zaś kawę wprowadzili do uprawy ich kolonizatorzy czyli Brytyjczycy.

(o pokolonialnej trudnej spuściźnie krajów producentów kawy przeczytasz w najbliższym czasie w kategorii Kawowe Kontrowersje)

Kenia walczy o wolność.

1920 rok, w tym roku Kenia jest państwem kolonią Wielkiej Brytanii. Tradycyjne elity założyły stowarzyszenie Kikuju domagając się ziemi i co jest ciekawe, - prawa do uprawy kawy oraz, co jest oczywiste domagali się zniesienia pracy przymusowej. Po kilku burzliwych latach przekształciło się ono w Centralne Stowarzyszenie Kikuju. Generalnie do 1963 roku cały czas trwają niepokoje ale w końcu wolność nadchodzi, ta data to 12 grudnia 1963.

Gdy powoli przychodziła wolność, w tym samym czasie przemysł kawowy przechodził restrukturyzację o której, wcześniej już wspominaliśmy. Utrzymane zostały zaawansowane techniczne plantacje badawcze i podtrzymane zostały najbardziej zaawansowane techniki zbioru i suszenia owoców kawy. Dodatkowo opracowany został system doskonale funkcjonujących spółdzielni drobnych farmerów a eksport oparto na otwartych licytacjach, mniej więcej działały te licytacje tak samo jak dziś można licytować na znanym portalu aukcyjnym. Różnica polegała na tym, że w kenijskich licytacjach udział brać mogli tylko licencjonowani eksporterzy, którzy od Kenijskich plantatorów otrzymywali próbki kaw z danego roku eksporterzy z kolei próbki te rozsyłali do swoich bezpośrednich odbiorców. 

Na podstawie sygnału zwrotnego wracała informacja z dość dokładnym oznaczeniem zapotrzebowania, która kawa i w jakiej ilości jest potrzebna.

Tworzyła się księga popytu i licencjonowany eksporter mógł rozpocząć licytację. Państwo dość dokładnie pilnowało i kontrolowało obrót kawą więc manipulacji nie było tak dużo aby mogły one wpłynąć na całokształt tworzącego się systemu a licytacje funkcjonowały doskonale. Zwycięzcą ogłaszano płacącego najwyższą cenę.

Ziarna najwyższej jakości osiągały najlepsze ceny, która dla właściciela plantacji była dodatkową nagrodą i motywacją na przyszłość do dalszego udoskonalania metod prowadzenia plantacji oraz podtrzymywania najbardziej zaawansowane techniki zbioru i suszenia owoców kawy a nawet ich dalszego udoskonalania. Wszystko po to aby udział ziarna z najwyższą kategorią stanowił jak największy procent.

Jakość Kenijskich ziaren jest wybitna, dodatkowo wpływa na nie jeszcze:

  • lokalizacja upraw w klimacie równikowym

  • bogate gleby

  • uprawy zlokalizowane na dużych wysokościach

ARABICA taki całokształt warunków wręcz kocha i odwdzięcza się unikalnym charakterem kaw z Kenii. Smak kenijskiej Arabiki cechują wyraźne nuty owocowo – winne nie spotykane aż z taką wyraźną nutą w innych rejonach świata.

CHCESZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ JAK OCENIĆ KAWĘ?     WEJDŹ

Największy obszar upraw rozściela się od stolicy kraju Nairobi w kierunku góry Kenia (5199 m npm.) a dokładnie jej południowych stoków. Jest też oczywiście kilka innych rejonów upraw ale ten jest największy.

Dobrze funkcjonujący system wygenerował „tablicę jakości”. Cała kawa została skategoryzowana aby kupujący miał od razu pogląd z jakim ziarnem ma do czynienia.

Kategorie głównie oparte są na wielkości ziaren, ale oczywiście nie tylko.

Czytelniku jeśli zamierzasz zakupić kenijską kawę poznaj najważniejsze kategorie klasyfikacji wraz z krótkimi wskazówkami dlaczego są tak cenne, oraz dlaczego w ogóle tak trudno je kupić w niektórych przypadkach.

Kenia E (słoniowe) 

Rzadko spotykany rozmiar, największy spośród wszystkich; nazwa pochodzi od angielskiego słowa oznaczającego słonia – elephant. Ziarna z tej kategorii powstają w momencie gdy, dwa nasiona połączą się w jednym owocu. Podczas obróbki owocu odnajduje się ziarna o charakterystycznym kształcie „słoniowych uszu”.

Do największych zaliczane są również wyjątkowo duże ziarna z kategorii Kenia PB (peaberry – perła).

Jednych i drugich (Kenia E i Kenia PB) zawsze jest bardzo niewiele, Kenia E znajdowana jest bardzo rzadko gdyż ziarna sporadycznie się zrastają, a 

Kenia PB (perła) 

Ziarno perłowe pojawia się w momencie, kiedy drzewo kawowe nie jest w stanie dostarczyć wiśniom kawowym, które rosną na samych końcach krzewu, wystarczających składników odżywczych. Rezultatem tego jest rozwinięcie się tylko jednego ziarenka. To wyjątkowe zjawisko pojawia się bardzo rzadko w przyrodzie.

Tworzy się jedno duże ziarno w owocu kawowca, zamiast dwóch typowych przylegających do siebie.
Ziarno to
zamiennie nazywa się jeszcze caracoli. Jest bogatsze w składniki i dlatego bardziej aromatyczne niż pozostałe ziarna. W dodatku ziarno perłowe jest wyjątkowej urody i ma charakterystyczny kształt.
Podczas procesu zbierania ziarna perłowe są 
oddzielane ręcznie od innych.
Charakterystyczny
owocowo – winny posmak jest dodatkowo lekko czekoladowy i korzenny. Aromat właściwy dla kenijskich kaw jest tu wyczuwalny ze zwiększoną siłą.

Kenia AA - możesz je kupić w naszym sklepie KENIA AA

są to ziarna największe, o rozmiarach 17-18 i większych (17/64 i 18/64 cala), przekrój powyżej 7.20 milimetra.

Kenia AB

na tą kategorię składają się ziarna z dwóch podkategorii A i B zmieszane razem. Rozmiar A to ziarna o rozmiarze 6.80 mm, a B to rozmiar 6.20 mm.

Kenia C

rozmiar mniejszy niż  B

Obraz Profilu Smakowego KENIA AA

Kenia AA diagram profilu

Kawy kenijskie przy złożoności ich profilu smakowego są również kawami najbardziej wyważonymi spośród kaw premium z różnych rejonów świata. Silna, winna kwasowość jest łagodzona przez owocową słodycz. Chociaż body (ciało czyli moc) jest zazwyczaj średnie, kenijskie kawy niemal zawsze posiadają głębię – dając wrażenie niemal „smolistej gęstości” naparu. Posmak (Mouthfeel) rezonuje w ustach, zamiast stawiać podniebieniu sprawę jasno i bez ogródek zaznaczać swą obecność. Niektóre kawy kenijskie charakteryzują się suchymi, jagodowymi niuansami, inne posiadają bardziej cytrusowe tony. Niektórzy cenią sobie zwłaszcza tą „jagodowość”. Wreszcie kawy kenijskie prawie zawsze charakteryzują się czystością smaku. Profil sensoryczny większości z nich wolny jest od wszelkich zanieczyszczeń i defektów, co nie zawsze jest tak oczywiste w przypadku kaw z innych źródeł.

Zapraszam Cię drogi czytelniku abyś poznał

OBRAZ PROFILU SMAKOWEGO KAWY – CO TO TAKIEGO?  WEJDŹ

Warto wiedzieć, skoro kawę pijesz codziennie.

Dziękujemy za poświęcony czas i Pozdrawiamy

Twórcy z ekoitalia.pl

Zostaw odpowiedź

Wszystkie pola są wymagane

Imię:
E-mail: (Nie zostanie opublikowany)
Komentarz:

Kategorie

Najnowsze komentarze

Popularne artykuły

Ostatnie artykuły

Wyszukiwanie

Tagi wpisów

Archiwum bloga